Planadvies – werken aan maatschappeijk en waardevol vastgoed https://planadvies.com Planadvies is een adviesbureau voor maatschappelijk vastgoed en vastgoedontwikkeling zoals (gemeenschappelijke) woonvormen met en zonder zorg, multifunctionele accommodaties, brede scholen, grondexploitaties en strategisch vastgoedbeheer. Tue, 01 Dec 2020 11:17:22 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://planadvies.com/wp-content/uploads/logo_PA_512x512-55251613v1_site_icon-32x32.png Planadvies – werken aan maatschappeijk en waardevol vastgoed https://planadvies.com 32 32 88843446 Campus De Hoef Alkmaar https://planadvies.com/campus-de-hoef-alkmaar-2 Fri, 06 Nov 2020 13:50:01 +0000 http://planadvies.com/?p=1024

Drie scholen, de kinderopvang en een sportzaal komen in Campus De Hoef in Alkmaar onder een gezamenlijk nieuw dak. Ze vormen een cluster om samenwerking te bevorderen. Groei en krimp kunnen daarmee beter worden opgevangen. Planadvies staat de gemeente als projectmanager en als projectcoördinator terzijde tijdens het traject van structuurontwerp naar oplevering.

Verschillende achtergronden

In Campus De Hoef gaan organisaties van diverse signatuur samenwerken. Het nieuwe gebouw krijgt een eenduidige uitstraling en pedagogisch klimaat, waarbij wel ruimte is voor de eigen identiteit en herkenbaarheid van de verschillende gebruikers. Een mooi karwei voor Planadvies om het ‘te laten werken’ wanneer scholen met zulke verschillende achtergronden onder één dak samen verder gaan.

Gemoedelijkheid en bereidwilligheid

De grootste uitdaging voor het ontwerp van Campus De Hoef is de positionering van het gebouw. Hoewel het een ruimte kavel betreft, zorgt de terreininrichting voor uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk bomen gekapt worden? Dat je geen water hoeft te verplaatsen en dat er goede parkeervoorzieningen komen? Het is een puzzel die gelegd moest worden en dat is gelukt. We zijn trots op de bereidwilligheid van alle partijen om mee te gaan in de ontwikkeling in dit traject en de gemoedelijkheid waarmee Campus De Hoef tot stand komt.

Total engineering

Met een Europese niet-openbare aanbesteding is TenW architecten adviseurs uit Den Haag geselecteerd. Er is op ons advies gekozen voor een totaal engineeringsproject. Dat betekent dat TenW verantwoordelijk is voor het gehele ontwerpproces, inclusief constructies en installaties. Deze manier van werken borgt de integraliteit en heeft voordelen ten aanzien van inkoop en samenwerking – de teamleden kennen elkaar. Voor de opdrachtgever is er één aanspreekpunt. De rol van Planadvies is daarmee iets anders dan gebruikelijk. Wij verzorgen het projectmanagement en de projectcoördinatie aan gemeentezijde en behartigen in die rol de belangen van de gemeente.

Verbinding

We zorgen voor verbinding met enerzijds de interne gemeentelijke organisatie – waaronder de afdelingen stedenbouw, communicatie en financiën – en anderzijds de gebruikers. We nemen ook de terugkoppeling richting stuurgroep/regiegroep voor onze rekening. In meer praktische zin doen we ook de projectcoördinatie: acties en overzicht bewaken, afstemming met de architect en interne rapportages richting gemeente. Voor de schoolbesturen zijn wij het aanspreekpunt.

Als verbinder zijn wij ook de link tussen de ontwerpgroep (directeuren en facilitair managers/beheerders van de gebouwgebruikers) en de regiegroep (de (school)besturen). We ondersteunen de architect en bewaken dat alle partijen zich committeren en dat zij doen wat ze moeten doen. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn in dit project goed verdeeld en worden serieus genomen. De architect organiseerde een aantal workshops met de gebruikers. Bij thema’s als terreininrichting, sloop van de huidige gebouwen en tijdelijke huisvesting schoof Planadvies aan. We deelden hierin graag onze ervaring en kennis die we vanuit soortgelijke projecten hebben meegenomen.

Met de juiste mensen

We faciliteren de architect en zijn team, zodat zij efficiënt en effectief hun werk kunnen doen. Als projectmanager en -coördinator zorgen we ervoor dat de opdracht wordt geformuleerd. We stellen uitgangspunten op voor onder meer de planning, vergunningaanvragen, nutsaansluitingen en communicatie met en veiligheid voor omwonenden. De gemeente Alkmaar werkt volgens de participatiewet; wij schrijven de leidraad voor deze participatie. Wij zorgen ervoor dat er vanuit de gemeente de juiste mensen op het juiste moment aan tafel komen, zodat zij op het juiste moment beslissingen kunnen nemen over diverse onderdelen. In de interne projectgroep gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als het gebouwontwerp, en over communicatie met en participatie door de wijk.

 

]]>
1024
Identiteit voorop in zoektocht naar locatie Bibliotheek Hoorn https://planadvies.com/identiteit-voorop-in-zoektocht-naar-locatie-bibliotheek-hoorn Fri, 31 Jul 2020 08:32:17 +0000 http://planadvies.com/?p=1019 Voor de nieuwe locatie van bibliotheek Hoorn heeft Planadvies meerdere scenario’s onderzocht. Het bestaande pand kan gerenoveerd worden. Ook standalone huisvesting op een andere locatie is mogelijk. Het voorkeursscenario is echter de huisvesting op een nieuwbouwlocatie, tezamen met een andere maatschappelijke organisatie. Een gecombineerde huisvesting waarbij meerdere gebruikers in een gebouw verenigd worden. Op een centrale plek in de Poort van Hoorn, waar de identiteit van de bibliotheek tot zijn recht komt.

Community Library

De bibliotheek van de toekomst is een Community Library. Een vraaggestuurde bibliotheek die meer en meer een maatschappelijk-educatieve organisatie wordt en waarin continu wordt nagedacht over hoe de gemeenschap maximaal kan worden bereikt. Het draait in de Community Library niet alleen om de collectie boeken, maar vooral om kennis, kunde en het delen daarvan op een zodanige manier dat het aansluit bij de doelgroep. Ontmoeting, debat, informatievoorziening, innovatie, kunst en cultuur zijn daarbij belangrijke kernwaarden.

Het beste scenario

Om die Community Library tot uiting te laten komen, maken we een vlekkenplan. Daarin verwerken we aspecten als: welke eisen stel je aan een dergelijke bibliotheek, hoeveel ruimtes van hoeveel vierkante meter en welke voorzieningen zijn daarvoor nodig? Hieruit komt een globaal programma van eisen voort waarmee verder gebouwd kan worden. Voor nu is het de uitdaging om te komen tot besluitvorming over het beste scenario. En daarin de gelijkwaardigheid te zoeken met mogelijke partners. Een centrale locatie sluit aan op de strategie en filosofie van de bibliotheek van de toekomst. Die dienstverlening en bedrijfsvoering kunnen het beste handen en voeten worden gegeven midden in de samenleving. De Poort van Hoorn is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en daardoor toegankelijk voor iedereen. Daarom heeft die locatie de voorkeur. Tot de verhuizing van de bibliotheek is een overbruggingsregeling in werking gesteld, om de huidige locatie in goede conditie te houden.

Identiteit voorop

Voorop staat dat de bibliotheek haar identiteit op de nieuwe locatie moet kunnen vormgeven. In het scenario waarin we uitgaan van gecombineerde huisvesting met meerdere gebruikers in een gebouw betekent dat een zoektocht naar gelijkwaardigheid. Die gelijkwaardigheid moet terug te zien zijn in de uiting straks, maar ook in het besluitvormingsproces waarin het project zich nu bevindt. Planadvies is op een strategische manier betrokken in het huisvestingsproces, nog voor er operationeel gewerkt wordt. Planadvies kent de geschiedenis en de speerpunten van het traject. De juiste mensen de juiste vragen stellen en toch binnen gestelde kaders resultaat weten te halen, maakt het voor Planadvies een heel boeiend proces.

 

]]>
1019
COVID-19 MAATREGELEN: ONZE DIENSTVERLENING BLIJFT GELIJK https://planadvies.com/covid-19-maatregelen-onze-dienstverlening-blijft-gelijk Mon, 16 Mar 2020 19:34:59 +0000 http://planadvies.com/?p=1004

In navolging van het kabinetsbeleid werken onze medewerkers tot en met 6 april zo veel mogelijk vanuit huis.

PlanAdvies en BCN Groep hebben goede ICT-voorzieningen die ertoe bijdragen dat onze dienstverlening zoveel mogelijk op het bij u vertrouwde niveau kan worden voortgezet.

]]>
1004
Brede school Vroonermeer https://planadvies.com/brede-school-vroonermeer Fri, 01 Nov 2019 13:45:04 +0000 http://planadvies.com/?p=1013 Eigen identiteiten in een gemeenschappelijk gebouw

In 2015 startte gemeente Alkmaar in samenwerking met woningcorporatie Kennemer Wonen met de conceptontwikkeling voor een toekomstgerichte en flexibel te benutten basisschool voor openbaar onderwijs. De school moest komen te staan in de nieuwbouwwijk Vroonermeer Noord. In 2017 wijzigden de plannen drastisch: in plaats van een enkele basisschool, moest er plaats worden gemaakt voor een brede school.

 Twee basisscholen en een kinderopvangorganisatie moesten daar onderdak in gaan vinden volgens het principe Samen onder één Dak (SOED). Planadvies zocht in opdracht van gemeente Alkmaar naar de gemeenschappelijke waarden en zette opnieuw een proces in gang. Behoud van bestaansrecht voor de twee scholen en de eigen identiteit in een gemeenschappelijk gebouw stonden daarin voorop. De verwachting is dat brede school Vroonermeer begin 2022 kan worden opgeleverd.

 Wijk in ontwikkeling

De nieuwbouwwijk Vroonermeer bestaat uit de delen Noord en Zuid. Beide delen zouden aanvankelijk een basisschool krijgen. Om meerdere redenen, maar vooral vanwege efficiency werd er in een raadsbesluit besloten om op het scharnierpunt van de twee wijkdelen, een schoolvoorziening voor twee basisscholen in één accommodatie te realiseren die Noord én Zuid gaat bedienen. Wijkdeel Noord is dermate in ontwikkeling, dat de brede school tevens een groeimodel moet bieden. Dat vraagt om flexibiliteit in samenwerking, ruimteverdeling en ontwikkeling ook op de werkvloer. Planadvies is daarmee voor de gemeente aan de slag gegaan.

Wijziging bestemmingsplan

Een massastudie op initiatief van alle toekomstige gebruikers heeft uitgewezen dat de eerder bedachte vorm, die veel verschillende namen kreeg maar vooral langwerpig was, losgelaten moest worden. Daarin werd meegerekend dat het gebouw door de extra gebruikers groter moest worden. Ook kon er een andere plek gevonden worden voor de aanvankelijk geplande woningbouw boven het schoolgebouw. Dat betekende stedenbouwkundig een wijziging in het bestemmingsplan waar de gebruikers, het kwaliteitsteam voor de wijk en verschillende gemeentelijke disciplines hun visie over moesten geven.

Partijen bij elkaar krijgen

Als Planadvies hebben we goed geluisterd naar de aanwezige behoeftes, zowel bij de gemeente, als bij de gebruikers. Weten wat er bestuurlijk speelt, maar ook de wens van de partners kennen, daar ligt onze kracht. Het lukte Planadvies op die manier om alle partijen op inhoudelijke punten bij elkaar te krijgen. Er werd een sfeer gecreëerd waarin vertrouwen is, een positieve basis voor het ontwerp- en bouwtraject. Omdat de scholen ieder een eigen identiteit hebben, met katholiek en openbaar onderwijs dat daaraan ten grondslag ligt, was respect voor elkaar positie een belangrijk issue. Een brede school is tenslotte een plek waar je ook inhoudelijk met elkaar samenwerkt.

Afzonderlijke PvE’s

Bijzonder aan dit traject is dat het voorlopig ontwerp gemaakt wordt op basis van de afzonderlijke programma’s van eisen. Daardoor ligt er niet, zoals gebruikelijk, een geïntegreerd programma van eisen aan het voorlopig ontwerp ten grondslag, maar is het een ruimtelijke compositie op basis van drie programma’s van eisen. De derde komt van de een kinderopvanglocatie die geïntegreerd wordt in het gebouw. Er is daarmee een directe relatie tussen de keuzes die gemaakt zijn vanuit de gebruikers, de eisen die daar bij horen en de vertaling daarvan in een ontwerp en vorm.

Frisse school

De brede school is straks een frisse school; met een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Brede school Vroonermeer wordt BENG gerealiseerd en krijgt energielabel B. Mocht label A betaalbaar worden dan zal dat zeker niet nagelaten worden. In de voorlopige ontwerpfase neemt Planadvies frisse scholen als onderdeel van het projectplan mee.

]]>
1013
Campus De Hoef, Alkmaar https://planadvies.com/campus-de-hoef-alkmaar Fri, 01 Nov 2019 13:25:00 +0000 http://planadvies.com/?p=1010 De schoolgebouwen van RK basisschool De Driemaster, obs Nicolaas Beets en de SO-cluster II school Burgemeester De Wilde verkeren technisch in zeer slechte staat. De gemeente Alkmaar koos dan ook voor vervangende nieuwbouw.

In Campus De Hoef komen deze scholen, de kinderopvang en een sportzaal onder een gezamenlijk dak. Ze vormen een cluster om samenwerking te bevorderen. Groei en krimp kunnen daarmee beter worden opgevangen, sinds maart 2019 onderdeel van Planadvies, staat de gemeente als projectmanager en als projectcoördinator terzijde tijdens het traject van structuurontwerp naar oplevering.

In Campus De Hoef gaan organisaties van diverse signatuur samenwerken. Het nieuwe gebouw krijgt een eenduidige uitstraling en pedagogisch klimaat, waarbij wel ruimte is voor de eigen identiteit en herkenbaarheid van de verschillende gebruikers. Een mooi karwei voor Planadvies om het ‘te laten werken’ wanneer scholen met zulke verschillende achtergronden onder één dak samen verder gaan.

Total engineering

Met een Europese niet-openbare aanbesteding is TenW architecten adviseurs uit Den Haag geselecteerd. Er is op ons advies gekozen voor een totaal engineeringsproject. Dat betekent dat TenW verantwoordelijk is voor het gehele ontwerpproces, inclusief constructies en installaties. Deze manier van werken borgt de integraliteit, en heeft voordelen ten aanzien van inkoop en samenwerking – de teamleden kennen elkaar. Voor de opdrachtgever is er één aanspreekpunt. De rol van Planadvies is daarmee iets anders dan gebruikelijk. Wij verzorgen het projectmanagement en de projectcoördinatie aan gemeentezijde en behartigen in die rol de belangen van de gemeente.

Verbinding

We zorgen voor verbinding met enerzijds de interne gemeentelijke organisatie – waaronder de afdelingen stedenbouw, communicatie en financiën – en anderzijds de gebruikers. Nemen ook de terugkoppeling richting stuurgroep/regiegroep voor onze rekening. In meer praktische zin doen we ook de projectcoördinatie: acties en overzicht bewaken, afstemming met de architect en interne rapportages richting gemeente. Voor schoolbesturen zijn wij het aanspreekpunt.

Als verbinder zijn wij ook de link tussen de ontwerpgroep (directeuren en facilitair managers/beheerders van de gebouwgebruikers) en de regiegroep (de (school)besturen). We ondersteunen de architect en bewaken dat alle partijen zich committeren en dat zij doen wat ze moeten doen.

Met de juiste mensen

We faciliteren de architect en zijn team, zodat zij efficiënt en effectief hun werk kunnen doen. Als projectmanager en -coördinator zorgen we ervoor dat de opdracht wordt geformuleerd, we stellen uitgangspunten op voor onder meer de planning, vergunningaanvragen, nutsaansluitingen en communicatie met omwonenden. De gemeente Alkmaar werkt volgens de participatiewet; wij schrijven de leidraad voor deze participatie. Wij zorgen ervoor dat er vanuit de gemeente de juiste mensen op het juiste moment aan tafel komen, zodat zij op het juiste moment beslissingen kunnen nemen over diverse onderdelen. In de interne projectgroep gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als het gebouwontwerp, en over communicatie met en participatie van de wijk. Maar ook over de ontsluiting, veiligheid, verkeer, parkeren, parkeerdruk in de wijk, en over nutsaansluitingen.

De architect organiseert een aantal workshops met de gebruikers. Bij thema’s als terreininrichting, sloop van de huidige gebouwen, tijdelijke huisvesting schuiven wij aan. Hier delen wij graag onze ervaring en kennis die we vanuit soortgelijke projecten hebben meegenomen.

Medio juli 2019 is het structuurontwerp (SO) uitgewerkt. Via voorontwerp (VO) sturen we het proces naar definitief ontwerp (DO) en bewaken we de voortgang. Op basis van het DO kunnen we vergunningen laten aanvragen en zal het bestek worden opgemaakt. Naar verwachting zal er dan begin 2020 een aanbesteding kunnen worden uitgeschreven.

]]>
1010
Vacatures https://planadvies.com/vacatures Wed, 29 May 2019 15:38:07 +0000 http://planadvies.com/?p=984 Planadvies zoekt nieuwe collega’s

Planadvies is, als onderdeel van de BCN Groep, een toonaangevend adviesbureau dat elke dag werkt aan de ontwikkeling en realisatie van maatschappelijk vastgoed. Onze missie is het wegnemen van obstakels en het starten van initiatieven die leiden tot betaalbare en comfortabele huisvesting welke in dienst staat van de samenleving.

Planadvies is aan het groeien en wij zijn ons werkgebied aan het uitbreiden.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je onderzoeken of Planadvies de plek is om je carrière voort te zetten, neem dan contact op met Inko Tien.

Voor vragen kun je contact opnemen met Inko Tien, telefoonnummer 0512-542111.

]]>
984
Twee werelden samen in een schoolgebouw in Hoorn https://planadvies.com/twee-werelden-samen-in-een-schoolgebouw-in-hoorn Tue, 14 May 2019 07:30:30 +0000 http://planadvies.com/?p=1016 De vraagstelling van gemeente Hoorn klinkt eenvoudig: we willen muziekschool Boedijn en cultureel centrum De Blauwe Schuit samenvoegen in een voormalig schoolgebouw, past dat?

Planadvies maakte daarvoor een Programma van Eisen en deed een onderzoek naar ruimtebehoefte. Hoewel het antwoord ‘ja’ bleek, kun je twee organisaties niet ‘zomaar’ in een gebouw stoppen. We werkten daarom een businesscase uit, met als belangrijkste speerpunt: samenwerking. We lichten de businesscase toe aan de hand van de belangrijkste uitgangspunten.

Een culturele ontmoetingsplek

De muziekschool heeft er belang bij om scholieren en cursisten naar de centrale locatie te trekken. Het cultureel centrum wil ook vanuit het pand naar bedrijven en organisaties toe om zijn werk te doen. De theaterzaal moet er zowel aantrekkelijk uitzien voor het geven van voorstellingen van de muziekschool, als praktisch voor het geven van danslessen in het cultureel centrum. Beide partijen hebben dus behoefte aan eenzelfde ruimte, maar met een ander gebruik. Uiteindelijk is de wens van gemeente Hoorn dat de plek een cultuurontmoetingsplek wordt, waar bezoekers en cursisten in aanraking komen met beide werelden.

Toekomstbestendige huisvestingssituatie

We hebben gekeken naar waar de knelpunten op financieel gebied zitten voor beide partijen. Het cultureel centrum komt uit een huursituatie met een prima businessmodel. Dat is deels te danken aan het feit dat er veel werd onderverhuurd. Dat was niet direct een doelstelling, maar er was ruimte en behoefte. De muziekschool huisde in een monumentaal pand in Hoorn. Planadvies adviseert de gemeente over een financieel plan waarin beide organisaties de lasten kunnen dragen en waarin het restdeel ondergebracht kan worden in een stichting.

Invullen van een ruimte

Natuurlijk is er de harde kant van samenwerking: de financiën, het gebouw, de verantwoordelijkheden en exploitatie. Maar invullen van een ruimte is een gevolg van hoe je met elkaar werkt. De zachte kant komt daarom feitelijk eerst. Wie ben je, wat is je visie, wie is je doelgroep, welke partijen heb je om je heen, waar bijt je elkaar en waar vul je elkaar aan in je aanbod? Als de samenwerking aan de voorkant niet goed is, dan kun je adviseren over de invulling van een gebouw, maar dan gaat het niet werken. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Duurzaam vooruit denken

De gemeente heeft de ambitie om verder te gaan dan het vastgestelde label C voor dit gebouw. Bij Planadvies denken we daar net zo over. Als je een stap maakt in duurzaamheid, maak hem dan meteen voor 15 of 20 jaar, is onze gedachte. Dat werpt zijn vruchten af: in de doorrekening komen we uit op label A. De investering voor de stap naar helemaal gasloos is in dit geval te groot en lastig haalbaar voor maatschappelijke organisaties als deze.

De voorwaarden en condities

Het voorstel is dat Muziekschool Boedijn en cultureel centrum De Blauwe Schuit met elkaar een beheerstichting oprichten, waarin beide voor 50% zijn vertegenwoordigd. In die stichting werken de participanten samen en zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer van de individuele en gedeelde ruimten. Dat gezamenlijk deel van de ruimte bleek in eerste instantie meer dan de helft te gaan omvatten. Planadvies beoordeelde dat als zeer risicovol. We hebben in kaart gebracht dat het slimmer zou zijn als je die ruimte beter definieert en toewijst naar een van de beide partijen. Met 20% van het gebouw in gezamenlijkheid zijn de aandelen nu dermate klein, dat zowel muziekschool als cultureel centrum voldoende body houden om hun business exploitabel te houden, mocht de andere partij onverhoopt wegvallen.

]]>
1016
Planadvies en BCN Groep bundelen krachten in daadkrachtig advies publiek vastgoed https://planadvies.com/planadvies-en-bcn-groep-bundelen-krachten-in-daadkrachtig-advies-publiek-vastgoed Sat, 16 Mar 2019 15:33:39 +0000 http://planadvies.com/?p=967

Heiloo, 15 maart 2019  – Planadvies uit Heiloo en BCN Groep uit Drachten hebben besloten hun krachten te bundelen. Beide partijen werken al sinds 2015 succesvol samen aan projecten in de publieke sector: deze samenwerking wordt nu formeel bekrachtigd. ‘Onze beider kracht zit hem in onze manier van werken: nuchter, persoonlijk en daadkrachtig’, aldus Aeijolt Keuning van BCN.

Als onderdeel van de BCN Groep zal Planadvies blijven opereren in Noord-Holland. Peter Twisk van Planadvies: ‘Instanties en gemeenten in de regio kennen ons en weten wat ze van ons kunnen en mogen verwachten. Het mooie is nu dat we dit als een nog bredere en complementaire organisatie kunnen doen. We brengen onze kennis, ervaring en netwerken samen, ten bate van bijzondere projecten in het publieke segment.’

Klik hier om de website van BCN Groep te bezoeken.

]]>
967
Bibliotheek Hoorn https://planadvies.com/bibliotheek-hoorn Tue, 19 Feb 2019 13:26:01 +0000 http://planadvies.com/?p=1011 In het Noord-Hollandse Hoorn begeleiden we de bibliotheek op weg naar een nieuwe toekomst.

Deze toekomst is wat betreft huisvesting nog niet geheel uitgekristalliseerd. Verschillende opties zijn de revue gepasseerd: zelfstandig blijven op het huidige adres, onderdak op een andere locatie of wellicht “intrekken” bij de gemeente, waar ook wordt nagedacht over de mogelijkheden van een nieuwe locatie.

Bibliotheek van de toekomst

Omdat het huidige, verouderde pand écht toe is aan onderhoud, hebben we – in afwachting van de besluitvorming – voor de bibliotheek uitgebreid onderzocht wat de beste mogelijkheden zijn. Daarbij zijn we uitgekomen op een tijdelijke oplossing. Zodat in ieder geval de komende tien jaren overbrugd kunnen worden, terwijl de bibliotheek wel méé kan met de tijd. Want de “bibliotheek van de toekomst” is meer dan alleen het opslaan en uitlenen van boeken. De nieuwe bieb is digitaal bij de tijd. Het is ook een plek voor ontmoeting, een plaats waar cursussen en lezingen worden gegeven, waar debatten worden georganiseerd. Kortom: er is veel meer ruimte nodig voor interactie.

Overbruggingsplan

Om die tien jaar te kunnen overbruggen, hebben we een onderhoudsplan opgesteld dat erop is gericht het gebouw in goede conditie te houden. En we hebben voorstellen gedaan voor een andere invulling van de ruimtes, zodat ook in het huidige gebouw kan worden voldaan aan de eisen die aan een moderne bibliotheek worden gesteld. Zoals minder plek om boeken te “stallen”, maar juist meer ruimte voor de taak die de bibliotheek vervult in het sociale domein, zoals het aanpakken van laaggeletterdheid. Het plan is opgesteld met in het achterhoofd de intentie om over een jaar of tien jaar te kunnen verhuizen naar een nieuwe locatie die volledig voldoet aan de wensen en eisen van de tijd, op een locatie die uitstekend zichtbaar en bereikbaar is en waar de regionale functie van deze bibliotheek van de toekomst optimaal tot zijn recht komt.

]]>
1011
Centrum Jeugd en Gezin https://planadvies.com/centrum-jeugd-en-gezin Fri, 01 Feb 2019 08:12:18 +0000 http://planadvies.com/?p=1015 Onderzoek naar de beste plek voor het CJG

Planadvies heeft voor gemeente Alkmaar een locatieonderzoek uitgevoerd voor betere huisvestingsmogelijkheden van het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) in Alkmaar Zuid en het CJG in De Schermer. Dat was nodig om te kunnen blijven voldoen aan de eisen die het overkoepelende GGD aan huisvesting stelt. Per CJG zijn een aantal scenario’s onderzocht die de mogelijkheid bieden voor een brede invulling van het CJG. Zo kwam Planadvies voor beide locaties tot een meest optimale variant.

In het stedelijke gebied Alkmaar Zuid zijn een aantal locaties de revue gepasseerd, waarbij halverwege het onderzoek nog een extra locatie in beeld kwam. Daarin heeft Planadvies het vrijkomende kleutergebouw aan de Amalia van Solmsstraat als meest geschikte locatie aangewezen. Een onafhankelijke plek in de wijk, waar de drempel voor gezinnen laag is om naar binnen te stappen.

In de praktijk met de huisarts

In het buitengebied van de stad Alkmaar, De Schermer, levert vestiging van het CJG in het pand genaamd De Pullelat in Stompetoren de meest optimale voorziening op. De combinatie met een huisartsenpraktijk maakt deze optie sterk. Het CJG wordt in dit geval medegebruiker van het gebouw. De gemeente Alkmaar is eigenaar en verhuurt aan de huisarts. De huisarts verhuurt enkele ruimten onder aan het CJG. De huisarts en het CJG hebben samen een ruimte-indeling gemaakt, die voor beiden goed werkbaar is. Door het delen van de ruimtes wordt het gebouw efficiënter gebruikt en dat scheelt voor beide partijen in de kosten.

Weten wat er speelt

Als Planadvies hebben we goed geluisterd naar de behoeftes en ambities die er liggen, zowel procesmatig en bestuurlijk, als bij de gebruikers. Dat doen we op basis van interviews. Ieder heeft zo zijn eigen programma en doel, die proberen we goed te achterhalen. Daarnaast zoeken we relevante informatie bij elkaar, over knelpunten, kansen en gevoeligheden. Weten wat er bestuurlijk speelt, maar ook de wens van de partners kennen, daar ligt onze kracht. Daarin doorvragen en uitleg blijven geven aan alle partijen, tussentijds duidelijkheid geven, de haalbaarheid in kaart blijven brengen, dat zorgt voor stappen in het proces waarin je uiteindelijk groeit naar een optimale variant die recht doet aan alle partijen. Dat iedereen zich vervolgens gehoord voelt, is een bevestiging voor ons dat we dat goed doen.

Klaarmaken voor de toekomst

Voor beide locaties heeft Planadvies vervolgonderzoek gedaan naar de meest optimale variant voor het verduurzamen en klaarmaken van de gebouwen voor vestiging van het CJG en het onderbrengen van andere huurders. De concrete vraag van gemeente Alkmaar aan Planadvies was ‘zoek naar een goede plek voor het CJG’. Dat dat vervolgens leidt het tot een oplossing waarbij je een gebouw weer een hele nieuwe toekomst geeft is een meerwaarde voor zowel de wijk, de gemeente, als de gebruikers van het gebouw.

]]>
1015